AIR JORDAN: ИСТОРИЯТА НА JUMPMAN

AIR JORDAN: ИСТОРИЯТА НА JUMPMAN
21-10-2021

През 1984г. легендарното име Майкъл Джордан прави първото си появяване в NBA след като получава титлата Играч на годината в колежа, една година по-рано. По същото време Nike претърпява сериозен спад в продажбите. С координирана маркетингова стратегия компанията решава да привлече Джордан за съвместна работа. Идеята е да се създаде ексклузивна линия облекла и обувки с подписа на известния баскетболист. Партньорството е създадено, а договорът е за 2.5 милиона щатски долара.

AIR JORDAN I

Много скоро след това представят първия модел от обувките, AIR JORDAN I, който разбира се излиза със съответната линия облекла. Създателите на обувките, вдъхновени от екипа, с който Джордан е играл, създават истинска революция. Трябва да се отбележи, че повечето баскетболни обувки по това време са били изцяло обело, за разлика от новите AIR JORDAN I, които са в червения и черен цвят на екипа.

AIR JORDAN II

По този начин Nike наруши правилата на първенството на NBA, което забраняваше на играчите да носят само изцяло бели обувки. В писмо до Nike и Bulls федерацията на NBA заяви, че черно-червената обувка на Джордан е увредила визията на игрището и че той трябва незабавно да спре да я носи. В стратегически ход Nike плати всички първоначални глоби и се увери, че противоречията излязоха наяве. Така че, когато шампионата беше застрашен от спиране, Nike създаде нова комбинация от цветове на обувките, но ДЖОРДАН продължи да носи забранения цвят по време на загрявката на състезанието Slam Dunk през 1985 г. Това беше началото на голям икономически растеж за тази компания. Марката Jordan продължи да пътува заедно с големите успехи на известния играч, представяйки новата AIR JORDAN II следващата година.

AIR JORDAN III

През 1987г. Джордан бе в трудно положение, тъй като двама от изпълнителните директори на дружеството, които бяха отговорни за подписване на договора, решиха да основат собствена компания и да вземат марката Jordan с тях. Тинкър Хатфийлд, който започва кариерата си като търговски директор на Nike, се заема с трудната задача да създаде новите AIR JORDAN III, дизайнът на които е инспириран от живота и личността на играча. Така той комбинира елементите, които Джордан обича и създава 

личността на играча. Така той комбинира елементите, които Джордан обича и създава слонски принт, който се ползва и в новата линия дрехи. Джордан, който обожава обувки, преподписва с Nike и продължава да работи в тясно сътрудничество с Хатфийлд до края на кариерата си. Известната икона на JUMPMAN /скачащия човек/, за първи път се поставя върху обувките AIR JORDAN III!

Източник на вдъхновение за динамичното лого е снимка на Джордан през 1984г. за списание „Лайф“, където той е уловен да скача във въздуха изцяло изпънат. Изпълняват снимката още веднъж на фона на залязващото слънце в Чикаго. Финалният дизайн на марката JUMPMAN чрез AIR JORDAN III е създаден от графичния дизайнер Джанис Гега.

Първата обувка, която отразява тази голяма промяна е AIR JORDAN XII, която запазва JUMPMAN марката, но без логото на Nike. През 1997г. производствената линия се разпада. Марката JUMPMAN, с помощта на Nike става отделна марка с  различна структура и стратегия. Но остава дъщерна на Nike.

Сътрудничеството на компанията с Nike, обаче, продължава и до днес за нуждите на някои специални проекти като създаването на футболните обувки NJR X JORDAN Hypervenom, които носят подписа на известния бразилски футболист Неймар младши.


Историята продължава, но едно е сигурно:

Всеки път, когато видим постер като този, в който Майкъл Джордън носи AIR JORDAN I

и преодолява гравитацията, ще летим с него и няма да можем да свалим очи.

НИКОГА НЕ КАЗВАЙ НИКОГА, ЗАЩОТО ГРАНИЦИТЕ, ТОЧНО КАКТО СТРАХА, ЧЕСТО СА САМО ИЛЮЗИЯ

Explore More