Време е за здравословни барчета! 🕗

Време е за здравословни барчета! 🕗
21-10-2021

Знаем че всеки ден, без дори да подозираме, ни се появяват все повече бръчки, а с нездравословните избори, които обичайно правим, много съжаляваме за допълнително погълнатите калории. Какво ще кажете, ако ви дадем здравословен и лесен избор, за да задоволите любопитството си?

Зърнените храни са източник на енергия в нашата диета. Когато ядете зърнено барче, то ще ви осигури нужната енергия за поне 2-3 часа. Така че те са чудесен избор, когато търсите нещо сладко, но в същото време хранително. Сигурни сме, че една от нашите рецепти ще ви убеди да промените хранителните си навици.

Зърнени барчета с шоколад

Съставки

• 2/3 чаша мед

• 1/2 чаша тахан или фъстъчено масло

• 1/4 чаша кафява захар

• 1/4 чаша какао

• 1/2 чаена лъжичка ванилия

• 1/2 чаена лъжичка сол

• 2 чаша овесени ядки

• 2 чаша корнфлейкс

• 1 чаша черен шоколад на капки или настърган

Начин на приготвяне

1. Поставете меда, тахана и кафявата захар на ниска температура като бъркате непрекъснато докато захарта не се разтопи.

2. Отместете от котлона и добавете какаото, ванилията и солта, продължете да бъркате.

3. Добавете овесените ядки и корнфлейкса малко по малко. След като сместа се сгъсти, спрете да добавяте корнфлейкс и добавете 2/3 от чашата шоколадови стърготини. Ако не искате шоколадът да се разтопи напълно, леко разбъркайте сместа.

4. В намаслена тава разстелете алуминиево фолио и разнесете сместа.

5. Изсипете остатъка от шоколада без да разбърквате и натиснете, така че да се разпредели плътно в тавата.

6. Намаслете и отгоре и охладете поне 3 часа.

7. След като вече са изминали 3 часа, извадете от хладилника, махнете фолиото и нарежете във формата, която желаете.

Съвет: Барчетата могат да се съхраняват в хладилник до 2 месеца, а във фризер до 6 месеца.

Барчета с малини

Съставки

• 1 чаша брашно

• 1 чаена лъжица бакпулвер

• 100 гр. Кафява захар

• 120 гр. Масло

• Настъргана кора от 1 лимон  

• 1 щипка сол

• две ванилии

• Овесени ядки

• 400 гр. Кисело мляко

• 2 чаени лъжици царевично брашно

• 100 гр. Захар

• Малини

Начин на приготвяне

1. В купа смесете кафявата захар с лимоновата кора. Добавете брашното, солта, овесените ядки, ванилията и маслото.

2. Изсипете сместа в тава като притиснете и загладите. Оставете си малко смес за после.

3. В купа поставете киселото мляко, царевичното брашно и захарта и смесете.

4. Поставете малините и останалата смес отгоре на тавата.

5. Печете на 180 градуса за 45 мин. и след охлаждане нарежете на малки барчета.

Съвет: Барчетата могат да се съхраняват в хладилник до 2 месеца, а във фризер до 6 месеца.

ДА ВИ Е СЛАДКО!

Explore More