Време е за здравословни барчета! 🕗

Знаем че всеки ден, без дори да подозираме, ни се появяват все повече бръчки, а с нездравословните избори, които обичайно правим, много съжаляваме за допълнително погълнатите калории. Какво ще кажете, ако ви дадем здравословен и лесен избор, за да задоволите любопитството си?
Зърнените храни са източник на енергия в нашата диета. Когато ядете зърнено барче, то ще ви осигури нужната енергия за поне 2-3 часа. Така че те са чудесен избор, когато търсите нещо сладко, но в същото време хранително. Сигурни сме, че една от нашите рецепти ще ви убеди да промените хранителните си навици.
Зърнени барчета с шоколад
Съставки
• 2/3 чаша мед
• 1/2 чаша тахан или фъстъчено масло
• 1/4 чаша кафява захар
• 1/4 чаша какао
• 1/2 чаена лъжичка ванилия
• 1/2 чаена лъжичка сол
• 2 чаша овесени ядки
• 2 чаша корнфлейкс
• 1 чаша черен шоколад на капки или настърган
Начин на приготвяне
1. Поставете меда, тахана и кафявата захар на ниска температура като бъркате непрекъснато докато захарта не се разтопи.
2. Отместете от котлона и добавете какаото, ванилията и солта, продължете да бъркате.
3. Добавете овесените ядки и корнфлейкса малко по малко. След като сместа се сгъсти, спрете да добавяте корнфлейкс и добавете 2/3 от чашата шоколадови стърготини. Ако не искате шоколадът да се разтопи напълно, леко разбъркайте сместа.
4. В намаслена тава разстелете алуминиево фолио и разнесете сместа.
5. Изсипете остатъка от шоколада без да разбърквате и натиснете, така че да се разпредели плътно в тавата.
6. Намаслете и отгоре и охладете поне 3 часа.
7. След като вече са изминали 3 часа, извадете от хладилника, махнете фолиото и нарежете във формата, която желаете.
Съвет: Барчетата могат да се съхраняват в хладилник до 2 месеца, а във фризер до 6 месеца.
Барчета с малини
Съставки
• 1 чаша брашно
• 1 чаена лъжица бакпулвер
• 100 гр. Кафява захар
• 120 гр. Масло
• Настъргана кора от 1 лимон
• 1 щипка сол
• две ванилии
• Овесени ядки
• 400 гр. Кисело мляко
• 2 чаени лъжици царевично брашно
• 100 гр. Захар
• Малини
Начин на приготвяне
1. В купа смесете кафявата захар с лимоновата кора. Добавете брашното, солта, овесените ядки, ванилията и маслото.
2. Изсипете сместа в тава като притиснете и загладите. Оставете си малко смес за после.
3. В купа поставете киселото мляко, царевичното брашно и захарта и смесете.
4. Поставете малините и останалата смес отгоре на тавата.
5. Печете на 180 градуса за 45 мин. и след охлаждане нарежете на малки барчета.
Съвет: Барчетата могат да се съхраняват в хладилник до 2 месеца, а във фризер до 6 месеца.
ДА ВИ Е СЛАДКО!