Как да изберете най-добрите обувки за бягане?

Как да изберете най-добрите обувки за бягане?
21-10-2021

Изборът на подходящи обувки за бягане може да не е лесен процес. Маратонките трябва да имат подходящо и удобно прилягане и да ви предпазват от удари. Тестът 3D Footscan, който имаме в Intersport, определено ще ви помогне да разберете към коя категория принадлежите.

Като минимизирате риска от нараняване, ще се насладите на бягането с пълна безопасност. Но за да направим правилния избор, нека първо да видим как е разделена обувката и на какво трябва да обърнете внимание.

ГОРНА ЧАСТ

Тук правилното и удобно прилягане на обувката е важно. Тъканта трябва да има меко усещане и да позволява на крака да диша. Трябва да има достатъчно място за пръстите на краката, тъй като по време на бягането кракът се разширява. Ето защо винаги се грижим да оставим около сантиметър пространство там, докъдето се простират пръстите ни.

Съвет 1: Изберете обувки с еластична материя в горната част, за по -голяма издръжливост и по-малко дразнене.

Съвет 2: Тестът с правилния чорап играе решаваща роля при избора на правилния размер.

Съвет 3: Изберете чорапи с технологии за контрол на влажността и без досадни шевове отпред.

ЗАДНАТА ЧАСТ И ПЕТАТА

Възглавничката, която обхваща крака около глезена трябва да предлага комфорт и да приляга добре. Важно е да не чувствате, че кракът ви се мести напред-назад и че няма дискомфорт в петата. Зоната, която обхваща петата, трябва да предлага максимална стабилност.

ПОДМЕТКА

Обувките, които изберете трябва да имат подсилена подметка, която да предлага много добро сцепление и устойчивост на търкаме, което дава по-дълъг живот на обувките ви.

Съвет 1: Винаги трябва да избирате подметката на обувката според земята, за която е предназначена.

Съвет 2: Планинското бягане изисква обувки с по -добро сцепление и по-голяма безопасност.

КАКВО Е СПАД?
Така наричаме разликата във височината между петата и пръстите на краката, точно когато кракът ни е положен върху обувката. Така всеки път, когато тази разлика във височината се променя, променя се и нашата крачка и натискът, който оказваме върху определени точки. Важно е да изберете обувка, която няма да прави стъпалото плоско (малък спад), тъй като съществува риск от по -голямо напрежение на ахилесовите сухожилия, което в крайна сметка да доведе до нараняване. С подобряването на вашата форма и техника на бягане ще можете да преминете към обувки с по-нисък спад, което ще ви помогне да увеличите скоростта и интензивността на бягането си.

ОТГОВОРИХМЕ ЛИ НА ВЪПРОСИТЕ ВИ?

СТЯГАЙТЕ ВРЪЗКИТЕ!

Explore More