NIKE

Nike Inc. е американска мултинационална компания, занимаваща се с проектиране и производство на обувки. Седалището на компанията е в Орегон, САЩ. Това е един от най-големите производители на спортни обувки и облекло в света.
ΝΙΚΕ : JUST DO IT.

Компанията е основана на 25 януари 1964 г. като Blue Ribbon Sports, от Бил Бауърман и Фил Найт, [4] и преименувана на Nike, Inc. на 30 май 1971 г. Компанията взе името си от Ники, богинята на победата в гръцката митология.
През 1973 г. Nike стартира в пазара на обувки с иновативна подметка, където дизайнерите са вдъхновени от машина за вафли. През 1979 г. Nike стартира AIR технология, запълвайки подметките на обувките си със специален газ, за да осигури антивибрационна защита за повече гъвкавост, защита и издръжливост. Голямата разлика дойде през 1984 г., когато компанията сключи сделка с Майкъл Джордан за проектиране на обувки специално за баскетболиста от Chicago Bulls. .
Днес компанията прави иновации, предлагайки технологии като Flyknit, изработени от полиестерна прежда за леки обувки, Flywire с поставени прежди, където те осигуряват подкрепа на натиска, Air Zoom за избягване на вибрации и други технологии, които имат за цел да отговорят на нуждите на спортисти с висока очаквания.